Wandgrimeurs

Specialisten

Huisvanbinnen: van kleuradvies tot totaalinrichting

Een adviesgesprek van ongeveer een uur bij je thuis om richting te geven aan je eigen ideeën over je nieuwe interieur? Een kleuradvies of lichtplan? Of een volledig interieuradvies op maat voor meerdere kamers, tot in detail uitgewerkt in 3D, eventueel met aankooptips en –begeleiding? Gediplomeerd interieurontwerper Melanie Lamers biedt al deze opties met haar bedrijf Huisvanbinnen.

Met ruim vijftien jaar ervaring in het vak helpt ze graag iedereen met kleine of grote woonvragen. Vanuit deze kennis en ervaring, alsmede door een uitgebreid netwerk, kan zij de woonconsument in alle opzichten ontzorgen, van een (flits)advies tot ontwerp en realisatie. Daarnaast is Huisvanbinnen gespecialiseerd in het ontwerp van maatwerkkeukens en meubelen, kleuradvies, verlichting en styling.

Haar bedrijfsnaam is niet toevallig gekozen, en voor meerdere uitleg vatbaar. “Het is een oer-Nederlandse naam die in één woord samenvat wat ik wil bereiken: vorm en structuur geven aan alles dat zich aan de binnenkant van een huis bevindt. Het klinkt uitnodigend, in de zin van ‘Kom maar binnen’, maar het geeft ook aan dat je van binnen een goed gevoel hebt over het resultaat dat we samen gaan bereiken.”

Maar bovenal staat Huisvanbinnen voor binnenhuisarchitectuur met oog voor de praktische indeling van een huis. “Want doelmatige aanpak is een eerste vereiste, zeker bij een nieuwbouwwoning”, zegt ze. “Veel mensen vinden het moeilijk om het overzicht te bewaren. Vaak wil de bouwer al in en vroeg stadium weten waar de lichtpunten, schakelaars en contactdozen moeten komen. Maar je kunt pas een lichtplan opstellen wanneer de definitieve indeling gereed is.”

Kooifotografie, Sven van der Kooi

Luisteren en doorvragen

Binnen deze kaders zijn eindeloos veel variaties mogelijk, helemaal afhankelijk van de wensen van de klant. “Mensen hebben vaak wel trefwoorden en ideeën over welke kant ze op willen, maar het is de kunst om daar gericht vorm aan te geven.” Melanie doet dat vooral door te luisteren, dóór te vragen en aan te vullen. “Dat begint al in het kennismakingsgesprek, waarin we onderzoeken of we een klik met elkaar hebben”, zegt ze. “Ik voer mijn adviesgesprekken bij voorkeur bij mijn klanten thuis. Niet alleen omdat ze zich daar meer op hun gemak voelen dan in een onbekende omgeving, maar ook omdat hun woonomgeving mij veel vertelt over hoe ze leven en wat ze belangrijk vinden. Zijn ze extravert en koken ze graag voor anderen? Dan geef je de keuken een belangrijker plek dan bij iemand die meer op zichzelf is. Hoe hebben ze hun spullen georganiseerd: opgeruimd of is er juist veel drukte en levendigheid? De antwoorden op al deze vragen bepalen in hoge mate of iemand zich prettig voelt.”

Tijdens het ontwerpproces houdt Melanie een Pinterest-bord bij met de ideeën die in overleg worden aangedragen. Ook komen er sfeerbeelden op een moodboard. “Meestal schets ik twee à drie indelingsontwerpen, zodat mensen iets te kiezen hebben of elementen uit meerdere ontwerpen kunnen samenvoegen tot het beste plan. Aan de hand van de ideale indeling kan er een keukenontwerp worden gemaakt en eventueel nagedacht worden over maatwerkmeubelen zoals een garderobekast, walk-in-closet of tv-meubel. Ik maak de indeling ruimtelijk inzichtelijk door een 3D-ontwerp, zodat de klant op papier een goed beeld krijgt van het eindresultaat. Dan komt het ontwerp echt tot leven.”

Kooifotografie, Sven van der Kooi

Lokaal geworteld

Wat kan Huisvanbinnen toevoegen ten opzicht van andere interieurontwerpers? “Naast specialisaties in kleuradvies en verlichting kan ik het volledige spectrum van diensten aanbieden, van een beknopt kleur- of stylingadvies tot een complete make-over”, zegt Melanie daarover. “Daarnaast ben ik sterk lokaal geworteld doordat ik al jaren samenwerk met lokale professionals in de (interieur)bouw en stoffering. Die werken onderling ook al vaak samen en zijn dus op elkaar ingespeeld. Dat is een groot voordeel bij de planning en de voortgang van de werkzaamheden. Door korte lijnen kunnen hun werkzaamheden effectief op elkaar aansluiten en hebben ze vaak aan een half woord genoeg. In principe kan ik namens hen alles op elkaar afstemmen, maar heb je een handige broer die het schilderwerk wil doen, dan kan dat natuurlijk ook. In overleg is vrijwel alles mogelijk.”

Kooifotografie, Sven van der Kooi

Een ander pluspunt is de eigen winkel annex showroom in Limmen, waar ze sinds ruim vijf jaar over beschikt. “De eerste tien jaar heb ik vanuit huis gewerkt, maar na lang plannen en overleggen kon ik op eigen initiatief, en met eigen draagkracht, dit pand betrekken. Ik heb een tiental andere ondernemers uit aangrenzende branches uitgenodigd om mee te doen en samen kunnen we nu een pakket bieden om de klant helemaal te ontzorgen. Een winkel oogt een stuk professioneler, het is laagdrempeliger, het vergroot je zichtbaarheid en je hebt de spullen meer bij de hand wanneer je voorbeelden en stalen wilt tonen.” De winkel heeft het dealerschap van Farrow&Ball verf en toont een groot aantal voorbeelden van designmeubelen en accessoires. Melanie werkt onder meer samen met interieurboetiek Co van der Horst, die desgewenst designmeubelen en accessoires op maat kan maken en leveren.

HuisvanbinnenStudio Nien, Nienke Glorie
Kerkweg 2, 1906 AW Limmen
T 072 260 5040
melanie@huisvanbinnen.nl
www.huisvanbinnen.nl
Facebook Huisvanbinnen
Pinterest Huisvanbinnen

fotografie:
Kooifotografie, Sven van der Kooi
Studio Nien, Nienke Glorie